Miksi oppi on tärkeää?

Miksi vaivaudun kirjoittamaan tällaista teologista blogia, jossa käsitellään myös oppikysymyksiä? Eikö riittäisi, että kaikki vain uskoisimme Jeesukseen ja se olis sitten siinä? Miksi riitelyä herättävää oppikeskustelua pitää ylipäätään käydä? Eikö olisi parempi, jos me kaikki kristityt vain rakastettaisiin toisiamme?

Ensiksi täytyy sanoa, että lähimmäisenrakkauden este ei ole se, että on eri mieltä jostain kysymyksestä hänen kanssaan.

Menen varsinaiseen kysymykseen eli miksi puhua opista. Mitä oppi on? Lyhyesti sanottuna oppi selittää miten pelastumme, mitä on ihminen, mikä Jumala, ja niin pois päin. Eli se tarkastelee sitä, mitä kristinusko on. Jos siis kahdella eri ihmisellä on vaikkapa eri käsitys Jumalasta, niin kyseessä ei ole silloin enää sama usko.

Jokaisella kirkolla/lahkolla on jonkinlainen oppi. Vaikka sanottaisiinkin, että me emme painota oppia, vaan vaikkapa uskomme suoraan, mitä Raamatussa sanotaan, niin se tarkoittaa vain sitä, että oppia ei ole suoraan kirjoitettu auki. Kuitenkin sellainen siellä taustalla on. Tällöin on vain vähän vaikeampi päästä selville, mitä kyseinen lafka opettaa, mutta se ei tarkoita sitä, että oppia ei oikeasti olisi.

Jos joku sanoo, että oppi ei ole tärkeää, on tämäkin opillinen lause. Suomennettuna se tarkoittaa jotakuinkin seuraavaa: "minun puolestani on ihan sama, mitä ihmiset uskovat, kunhan heillä on vain jonkinlainen kokemus Jumalasta." Tämä ei ollut Jeesuksen kanta. Jeesus sanoo: "Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani." (Joh.14.23)

Jos siis joku väittää jotain muuta kuin mitä Jeesus opettaa, meidän tulee ohjata häntä oikealle tielle. Emme voi väheksyä oppikysymyksiä, koska meidän tulee noudattaa Jeesuksen sanoja. Jeesus sanoo myös apostoleilleen, jotka kirjottivat uuden testamentin kirjeet, että joka kuulee teitä, se kuulee minua. Niinpä koko Raamatun opetus on otettava tosissaan ja mietittävä, mitä tässä meille sanotaan ja yritettävä ojentautua sen mukaan. Emme voi myöskään ohittaa Raamatusta joitain kohtia vähemmän tärkeinä asioina tai sellaisina asioina, jotka eivät koske meitä. On mahdotonta samaan aikaan väittää rakastavansa Jeesusta ja samaan aikaa olla piittamatton hänen sanoistaan.

Jeesus varoittaa Raamatussa moneen kertaan harhaopettajista. Niinpä meidän tulisikin erityisesti tutkailla näitä oppikysymyksiä, jotta välttyisimme harhaopettajilta ja varsinkin siltä, että emme itse joutuisi harhaan.

Kommentit

  1. Sinulla on kyky esittää tavattoman selkeästi uskon perusasioita. Nämähän pitäisi saada johonkin seurakuntalehteen tai seurakunnan nettisivulle, että ihmiset saisivat edes jonkinlaisen tolkun siitä, mitä tämä kristinusko on.

    Outi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit