Oikea tulkinta

Voiko Raamattua tulkita oikein?

Usein kuulee sanottavan, että tuo on vain sinun tulkintasi jostain Raamatun kohdasta. Myös muunlaisia tulkintoja on. Tässä on taustalla kaksi mahdollista ajatusrakennelmaa. Toisen mukaan sanat eivät tavoita koskaan todellisuutta, vaan viittaavat aina vain toisiin sanoihin, josta syntyy loputon kierre, joka ei johda minnekään. Tällöin Raamatustakin on tietenkin mahdoton löytää minkäänlaista viittausta todellisuuteen ja kaikki tulkinnat siitä ovat itseasiassa vain vallan käyttöä.

Toinen vaihtoehto on, että ajatellaan noiden kaikkien tulkintojen olevan tulkinnallisessa tasa-arvossa keskenään ja jos joku väittää omaa tulkintaansa oikeaksi, hän samalla tulee rikkoneeksi erilaisten tulkintojen välistä tasa-arvoa vastaan.

Toisaalta nämä erilaiset tulkinnat ovat usein toisensa poissulkevia. Siis vain yksi tulkinta monista voi olla kerrallaan oikeassa. Väite, että kaikki ovat omalla tavallaan oikeassa, on siis loukkaus jokaista tulkintaa kohtaan, joka väittää olevansa oikeassa eli oikeastaan kaikkia erilaisia tulkintoja kohtaan.

Voimme todeta, että Raamatussa on jonkinlainen sanoma ja sen kirjoittajilla on ollut joku viesti, jonka he ovat lukijoilleen halunneet välittää. Toisin sanoen Raamatun kirjoittajat ovat halunneet sanoa jotain todellisuudesta. Niinpä Raamatun tekstit ainakin yrittävät viitata todellisuuteen.

Miten voimme purkaa tuon viestin, joka meille Raamatussa on välitetty ilman että sotkemme siihen omaamme? Jokainen lukijahan luo päässään tekstistä sellaisen tulkinnan millaisessa tulkintaympäristössä hän on kasvanut. Eikö tämä tee mahdottomaksi löytää oikeaa tulkintaa, koska tulkintoja on lopulta yhtä monta kuin tulkitsijoitakin?

Inhimillisesti katsoen näin onkin. Kuitenkin Jumala Pyhän Henkensä avulla valaisee kirkkoaan, jotta se pysyisi totuudessa. Jumalan sana, logos, on tullut lihaksi ja keskellemme. Tämän sanan inkarnaation jälkeen meidän on mahdollista saada oikeaa tietoa Jumalasta. Pyhä Henki auttaa meitä ymmärtämään oikean tulkinnan.

"Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne, ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio."

Oikea tulkinta löytyy siis siitä, mitä kristityt kaikkialla ovat aina uskoneet todeksi. Emme voi suoraan sanoa, että minun tulkintani on Pyhän Hengen valaisemaa, mutta sen voimme sanoa, että kristillisen kirkon traditiossa Pyhä Henki on johtanut oikeaan raamatuntulkintaan. Tämä oikea tulkinta on tallennettu erityisesti uskontunnustuksiin. Nämä ovat se tulkinnallinen avain, jolla Raamattua on lähestyttävä ja joista kohden se aukeaa oikein.

Kommentit

Suositut tekstit