Jumala ilmoittaa itsensä

Viimeaikaisessa keskustelussa olen kuullut monia kommentteja, joissa on oikeastaan kielletty kokonaan Jumalallisen ilmoituksen mahdollisuus. Siksi muotoilen nyt tähän lyhyesti kristillisen käsityksen Jumalan ilmoituksesta.

Oletamme nyt, että Jumala on olemassa ja hän on kaiken alkusyy. Hän on myös kaikkivaltias. Niinpä olisi hyvin kummallista, jos Jumala jättäisi luomansa maailman vaille tietoa hänestä. Näin Jumala ei teekään, vaan ilmoittaa itsensä ihmiskunnalle.

Tuo ilmoitus tapahtuu jo luomisessa. Jokaisella ihmisellä on jonkinlainen käsitys Jumalasta luonnostaan. Samoin maailmassa on lukemattomia uskontoja. Tämä todistaa siitä, että ihmisellä on luontainen kaipuu Jumalan puoleen. Samoin jokaisella on omatunto, joka kertoo mikä on hyvää ja pahaa ja näin kertoo Jumalan tahdosta meidän elämässämme.

Kuitenkaan Jumala ei jätä ihmistä pelkästään näin hämärän tiedon varaan itsestään, vaan ilmoittaa itsensä erityisesti. Erityinen ilmoitus tapahtuu Israelin kansan vaiheissa siten, että Jumala ilmoittaa itsensä ensin Aabrahamille, sitten muille kantaisille ja profeetoille. Lopulta Israelin kansan pariin tulee Jumalan Sana itse, Jeesus Kristus, jonka kautta ihmiset voivat oppia tuntemaan Jumalan.

Ihmiset välittävät näitä tapahtumia eteenpäin toisille ihmisille ja lopulta kirjoittavat nämä erityisen ilmoituksen tapahtumat ylös. Syntyy erilaisia kirjoja, joista pian muodostuu tiivis paketti, jota aletaan kutsua Raamatuksi. Jumala ohjaa Pyhän Henkensä välityksellä myös tuon Raamatun syntyä ja kirjoittamista. Olisihan järjettömän typerää, jos Jumala olisi tehnyt jo näin paljon itsensä ilmoittamisessa ihmiskunnalle, mutta sitten se kirja, joka hänestä kirjoitetaan, olisikin virheellinen ja niin epäselvä, että siitä olisi mahdotonta saada tolkkua. Niinpä Jumala ilmoittaa itsensä tarpeeksi selkeästi, jotta ihmiset voisivat ymmärtää tuon ilmoituksen, eivätkä hukkua loputtomien tulkintojen suohon.

Tämän vuoksi Kristityt pitävät Raamattua, vaikka se onkin jo 2000 vuotta vanha kirja, edelleen relevanttina kaikissa uskon ja elämän kysymyksissä. He siis uskovat, että siinä on Jumalan ilmoitus meille ja siihen on talletettu kaikki, mitä ihmisen tarvitsee tietää Jumalasta pelastuakseen. Koska Jumala on hyvä, hän ei voi myöskään valehdella tai puhua epätotta ilmoittaessaan itsensä. Tämän vuoksi Jumalan ilmoitus on jokaiselta osin kokonaan totta.

Ne, jotka yrittävät etsiä Jumalaa jostain muualta kuin Jumalan ilmoituksesta, löytävät vain epäjumalia. Kristinuskoa ei siis ole Jumalan ilmoituksen ulkopuolella. Jumalan ilmoitus tapahtuu käyttäen realistista kieltä. Se ei ole mitään wittgensteinilaista kielipeliä tai jonkinlainen tästä maailmasta erillinen todellisuus, vaan Jumala toimii historiassa keskellämme.

Se, joka haluaa tuntea Jumalan, perehtyy Jumalan ilmoitukseen ja ottaa sen tosissaan. Se, joka ei ota Jumalan ilmoitusta tosissaan, menettää Jumalan, vaikka häneen väittäisikin uskovansa.

Kommentit

  1. "Se, joka haluaa tuntea Jumalan, perehtyy Jumalan ilmoitukseen ja ottaa sen tosissaan. Se, joka ei ota Jumalan ilmoitusta tosissaan, menettää Jumalan, vaikka häneen väittäisikin uskovansa."
    Kyllä se on juuri näin. Hyvin sanottu! Kun Raamatun auktoriteetti hyljätään saamme kuulla kirkonmiesten suusta, mitä käsittämättömimpiä totuuksia, jotka Raamattu sanoo valheeksi ja vääryydeksi. Käytin eilen vaalikonetta. Harvassa ovat esimerkiksi ne seurakuntalaiset, jotka uskovat, että koko Raamattu on Jumalan sanaa.
    Outi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit