Kalteva pinta

Kaltevan pinnan argumentteja pidetään yleensä vähän heikkoina argumentteina, mutta käytännössä ne monesti toimivat yllättävän hyvin.

Jeesus sanoi, että hedelmistään puu tunnetaan. Tämäkin on itseasiassa kaltevan pinnan argumentti. Siitä huolimatta se toimii ja on ihan hyödyllinen arvioitaessa erilaisia oppeja ja opetusta.

Yksi syy, miksi naispappeutta ei tulisi hyväksyä, on se, että siinä astutaan sellaisen kynnyksen yli, jonka jälkeen kirkkoon voidaan tuoda melkein mitä tahansa oppeja, koska Raamatun sanasta ei tarvitse enää pitää kiinni niin tarkasti kuin ennen. Tämä on myös kaltevan pinnan argumentti, joka kuitenkin näyttää toimivan.

Nyt tästä on tullut ihan tutkimustietoa. Kati Niemelän tutkimuksen mukaan juuri naispapit tuovat kirkkoon uusia oppeja ja he eivät pidä kovinkaan tarkasti kiinni perinteisistä kristillisistä opeista verrattuna miespappeihin. "Niemelä kertoo, että liberaali orientaatio on 2000-luvun aikana kasvanut eniten naispappien keskuudessa."

Hedelmistään siis puu tunnettiin.

Vaikuttaa siltä, että naispappeuden hyväksyminen oli sellainen hyppy kaltevalle pinnalle, jonka jälkeen koko kirkon oppi on luisumassa hukkaan. Näyttää siltä, että ne kirkot, joissa naispappeus on hyväksytty, ovat ajautumassa pikku hiljaa kristinuskon ulkopuolelle. Tosin niin pienin askelin kerrallaan, että on vaikea sanoa milloin raja on ylitetty.

Ehkä Paavali ei sittenkään kirjoittanut ohjeita siitä kuinka seurakunnan kaitsijan tulisi olla mies pelkästään antiikin patriarkaalisen kulttuurin sokaisemana, vaan taustalla oli jotain salattua jumalallista viisautta, joka ehkäisee kirkkoa luopumasta opeistaan ja omasta olemuksestaan.

Kommentit