Kristinuskosta irtaantuneen yhteiskunnan track record

Yhteiskunta on ajautumassa yhä sekulaarimmaksi ja monet esittävät, että kristinuskosta tulisi luopua kokonaan. Kristinusko nähdään vanhentuneena ajatusrakennelmana, keskiajan kaikuna modernissa yhteiskunnassamme, josta tulisi pikimmiten päästä eroon. Tätä kehitystä ei kannata kuitenkaan jouduttaa, sillä kukaan ei tiedä, mitä tulee tilalle. Arvoneutraalia yhteiskuntaa ei ole. Jos joku aate häipyy, seuraava tulee tilalle.

Historia opettaa meille sen, että kristinuskosta irtaantuminen ei ole ikinä jäänyt ilman negatiivisia seuraamuksia. Ensimmäinen laajempialainen yritys rakentaa yhteiskuntaa ilman kristinuskoa oli Ranskan vallankumous. Ranskan vallankumoukseen liittyi kyllä muitakin puolia kuin kristinuskosta irtaantuminen, mutta se oli silti myös voimakkaasti kapinaa kirkkoa ja vallitsevaa yhteiskuntajärjestystä vastaan. Joka tapauksessa ranskan vallankumouksessa giljotiinin uhriksi jäi noin 40000 ihmistä ja vallankumousta seuranneissa sodissa kuoli yli miljoona ihmistä. Ranskan vallankumouksen uhriluvut ovat kuitenkin vasta alkua siihen, mitä 1900-luvulla toteutuneet uskonnottomat yhteiskunnat ovat saaneet aikaan.

Meille tutumpi versio sekulaarista yhteiskunnasta löytyy naapurista, jossa vieläkin ihmiset kärsivät Neuvostoliiton sinne jättämistä jäljistä. Kommunistit yrittivät rakentaa yhteiskuntaa ilman uskontoa ja kristinuskoa. Näin saatiin aikaan vain terroria ja täysin totalitaarinen yhteiskunta. Pelkästään Stalinin vainoissa kuoli neljästä kymmeneen miljoonaa ihmistä. Tarkkoja lukuja on mahdoton sanoa.

Toinen tuttu esimerkki yhteiskunnasta, jossa kristinuskosta luovuttiin, on Aadolf Hitlerin kolmas valtakunta eli Natsi-Saksa. Tässä tapauksessa kristinuskon tilalle kehitettiin kansallinen mytologia. Nytkään seuraukset eivät olleet mairittelevia. Natsien vankileireillä surmansa sai laskutavasta riippuen ainakin 11 miljoonaa ihmistä ja on mahdollista että olen esittänyt kaikki nämä luvut alakanttiin.

Sitten kun nämä kaksi kristinuskosta luopunutta yhteiskuntaa ottivat yhteen toisessa maailmansodassa, jälki ei ollut kaunista. Sen aikana henkensä menetti ainakin 40 miljoonaa ihmistä.

Kiinassakin on kokeiltu näihin päiviin asti uskonnotonta yhteiskuntaa. Siellä Mao oli valmis uhraamaan erilaisten arvioiden mukaan jopa 40 miljoonaa kiinalaista. Tosin nykyisinhän Kiina on voimakasta vauhtia kääntymässä kristityksi, joten tulevaisuudessa meillä on uusi kristitty valtio maailman johdossa: Kiina.

Kristinuskosta luopumisen jälkeen on nähty järkyttävää tuhoa. Tällaisella track recordilla uskallan sanoa, että kristinuskosta luopunut ja sekulaari yhteiskunta ei tule olemaan mukava paikka asua. Sekulaareja yhteiskuntia on kokeiltu ja ne eivät ole toimineet. Pitäytykäämme siis täällä Suomessakin kristinuskossa ihan oman mukavuutemme vuoksi.

Kommentit