Hyvää joulua!

Joulun varsinainen ydin uhkaa helposti hukkua lahjojen, kinkkujen, tonttujen ja yhdessäolon sekamelskaan. Jotta näin ei pääsisi käymään, tässä on muutama lyhyt ajatus joulun sanomasta.

Jouluevankeliumissa enkeli ilmoittaa paimenille: "Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle." Jouluna meille ilmoitetaan ilosanoma jollaista ei ole ennen kuultu. Betlehemin seimessä nukkuu lapsi, josta sanotaan, että hän on Kristus, Herra.

Juutalaiset käyttivät Jumalasta aina nimeä Herra, koska toinen käsky kielsi lausumasta turhaan hänen nimeään. Enkeli ilmoittaa näin ollen paimenille suoraan, että Herra Jumala on keskellämme. Seimessä nukkuva lapsi on Jumala. Hän on tullut ihmiseksi ja ottanut omakseen ihmisluonnon.

Kuningasten kuningas on tullut halpaan seimeen. Iankaikkinen on tullut ajalliseksi. Sana on tullut lihaksi. Jumala on tullut ihmiseksi. Siitä joulussa on kyse.

Tämä on erottava tekijä kaikkiin muihin uskontoihin ja uskonnollisuuteen. Muissa uskonnoissa on kyse siitä, että ihminen omalla uskollaan, toiminnallaan, rukouksellaan, palvonnallaan, ponnistelullaan tai käskyjen noudattamisellaan yrittää jotenkin lähestyä Jumalaa, päästä Jumalan luokse ja tulla kelvolliseksi hänelle. Aivan toisin nyt jouluna me kaikki kristityt riemuitsemme siitä, että Jumala on tullut meidän luoksemme. Hän on tullut kaltaiseksemme ja avannut meille tien Jumalan yhteyteen. Meidän ei tarvitse yrittää löytää tietä Jumalan luokse, sillä Jumala on itse avannut tien luokseen Kristuksessa.

Seimessä nukkuva lapsi näyttää minkälainen Jumala on meitä ihmisiä kohtaan. Tuo lapsi kertoo meille seuraavan asian: älä pelkää Jumalaa! Jumala ei tullut luoksemme pelottavassa majesteettisuudessan ja mahtavuudessaan, vaan pienenä sylivauvana, joka on muiden armoilla. Näin helposti lähestyttävään lapsen muotoon Jumala tuli keskellemme. Tämä siksi, että Kristus ei tunnut tänne vaatimaan meitä tilille teoistamme, vaan armahtaamaan meidät niistä. Ja hän haluaa, että jokainen meistä uskaltaisi tulla hänen luokseen. Olivatpa syntimme kuinka kauhistuttavia tahansa, Jumala ei tullut tänne maailmaan niistä rankaisemaan, vaan antamaan ne anteeksi ja kutsumaan jokaista hänen luokseen. Tässä on joulun lapsen sanoma meille ihmisille. Jumalaa ei tarvitse pelätä ja paeta, vaan hän on täällä keskellämme ja hänellä on hyvä tahto meitä ihmisiä kohtaan.

Jumala haluaa armahtaa meitä ja kutsua meidät Beetlehemin seimelle. Sinne saamme rientää paimenten kanssa kumartamaan Jeesus-lasta - Jumalaa, joka nukkuu rauhallisena seimessä.

Kommentit

Suositut tekstit