Mitä on harhaoppi?

Jeesus varoittaa monesti harhaopettajista. Heistä ei ole kovin katu-uskottavaa puhua nykypäivänä, mutta uskaltaudun tekemään sen kaikesta huolimatta. Keitä he ovat ja mistä heitä löytää?

Harhaoppisia sanotaan hereetikoiksi. Sana hereetikko tulee kreikan kielen sanasta hairesis, mikä tarkoittaa valintaa. Harhaoppinen siis valitsee jotakin.

2. Tess. 2:12 "ja niin saavat tuomionsa kaikki ne, jotka eivät ole uskoneet totuuteen vaan ovat valinneet vääryyden."

Harhaoppinen valitsee tietoisesti uskoa jotakin muuta kuin mitä Raamattu ja kirkko opettavat.

"Minä päätän itse mihin haluan uskoa!" Tämä on harhaopin alku. Kristinusko täytyy ottaa kokonaisuutena. Emme voi ottaa siitä niitä asioita mitkä meitä miellyttävät ja jättää loppuja huomioimatta, sillä silloin menetämme koko kristinuskon.

Uskomme tulisi ojentua ja mukautua Raamatun opetukseen eikä toisinpäin. Harhaoppisuus on siis individualismia, olemista itse oman itsensä ja uskonsa Herra. Harhaoppinen hylkää auktoriteettinaan Jumalan ilmoituksen ja asettaa oman järkensä tilalle.

Meidän ei tarvitse valita sitä, mitä uskontunnustuksessa tunnustamme uskovamme. Sen sijaan tietoinen poikkeaminen siitä on harhaoppia, valintaa.

Kommentit

  1. Etevä ortodoksi Kotimaa24 -sivustossa on sanonut, että heidän oppinsa on lopullisesti muodostettu 700-luvulla. Hän sanoo, että jos joku haluaisi muuttaa oppia, hänelle vain sanottaisiin, että se ei kuulu heidän kirkkonsa oppiin. Siinä ei ole mitään neuvoteltavaa. Oppi on muuttumaton. Voi, kun meilläkin olisi niin!

    Outi

    VastaaPoista
  2. Periaatteessa meilläkin on niin. Kirkkolaissahan opin sisällöksi on määritelty Raamattu ja sitä selittävät luterilaiset tunnustuskirjat. Ongelma on tietenkin siinä, että kukaan ei oikein noudata tätä määritelmää.

    VastaaPoista
  3. Totuuden rakastaja rakastaa totuutta ja haluaa sen löytää. On puolueeton tutkija, mikä tarkoittaa että on totuuden puolella. Tietty uskovaisuus ei rakasta totuutta. Jos ei rakasta sitä mitä tiede rakastaa, ei enää edes ole kristitty.

    VastaaPoista
  4. Tässä on mielenkiintoisia asioita, mitä Luther on joskus sanonut. En tee enkä laita näitä kiusakseen, enkä muutakaan negatiivista.

    - Luther astronomiasta: (tähtitieteestä)

    "Kansa kuuntelee tähtitieteilijänousukasta, joka yrittää todistaa, että Maa liikkuu eivätkä taivas ja taivaankansi, Aurinko ja Kuu. Tämä pässinpää haluaa kääntää päälaelleen tutkimuksen ja tähtitieteen, vaikka pyhät kirjoitukset kertovat meille nimenomaan, että Joosua sai Auringon pysymään paikallaan."

    (Martin Luther, 1483-1546, Teologi ja uskonpuhdistaja.
    Lutherin kommentti Kopernikuksesta (1473-1543).
    Tieteen Kuvalehti 6/2006.)

    - Luther astrologiasta:

    "Myös muualla Euroopassa kirkonmiehet ja henkiset johtajat tutkivat astrologiaa. Kuuluisin heistä lienee ollut Martti Luther (1483-1546), joka kirjoitti esipuheen astrologiystävänsä Johannes Lichtenbergerin teokseen. Näin Luther: "Eläinrata merkkeineen on todellisuutta. Ne ovat Jumalan ja enkelien tekemiä. Ne varoittavat ja kurittavat jumalattomia maita, ja niillä on merkitystä. Hullu on se, joka ei niihin usko."

    - Tulee myös mieleen Joulu ja pappiskuninkaiden (Itämaan tietäjien) tarina.

    - Onneksi Luther ei pitänyt Raamattua ainoana auktoriteettina totuuksien suhteen. Esim. luonnontieteen suhteen, vaikka uskonasioissa kylläkin.

    VastaaPoista
  5. Raamatun opin tulee olla uskomme perusta eikä kirkon opin. Omat mieltymykset eivätkä omat käsitykset, jotka perustuvat heikkoon raamatuntuntemukseen, saa olla perusta. Luterilaisen kirkon oppi perustuu paljossa perinnäisoppeihin eikä ainoastaan Raamattuun.
    Raamatun tulee olla ainoa oppimme auktoriteetti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit