Kirkon romahdus

Katselin kirkon tilastoja. Ne ovat hyvin, hyvin karua luettavaa. On helppo elää silmät kiinni ja ajatella, että kaikki on hyvin, mutta näin ei Suomen ev. lut. kirkon osalta todellakaan ole.

Jokainen varmasti tietää, että kirkosta erotaan koko ajan, mutta harva tuskin on miettinyt, mitä siitä seuraa tulevaisuudessa. Näyttää siltä, että kansankirkkomme on ajautumassa täydelliseen romahdukseen.

Ruotsin kirkon jäsenten osuus koko maan väkiluvusta on pienentynyt 13 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tästä voi laskea, että alle vuosisadassa Ruotsin kirkko käytännössä lakkaa olemasta. Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana kirkon jäsenten osuus väkiluvusta on laskenut noin 7 prosenttia.

Kirkosta eroaminen on itseään kiihdyttävä projekti. Koska kirkosta eronneet eivät kasta lapsiaan enää kirkon jäseniksi, ei kirkko tule saamaan mistään enää uusia jäseniä. Kun mennään tietyn prosenttirajan ali, kirkosta eroamista on mahdotonta inhimillisin keinoin pysäyttää. Tilastoja katselemalla näyttää, että tämä prosenttiraja on jossakin 80 prosentin paikkeilla. Ruotsissa jäsenmäärän romahdus on kiihtynyt hurjasti sen jälkeen kun 80 prosentin osuus on alitettu.

On siis hyvin mahdollista, että Suomessakin vauhti kiihtyy samoin kuin Ruotsissa, koska olemme alittaneet tuon 80 prosentin rajan. Tämä tarkoittaa, että kymmenen vuoden päästä kirkkoon kuuluisi enää 65 prosenttia suomalaisista, kun vastaava luku on nyt noin 78 prosenttia. Tämä on jo alle kaksi kolmasosaa. Siitä vielä toiset kymmenen vuotta, niin kirkkoon kuuluisi enää alle puolet väestöstä. Tämä on hyvin todennäköinen skenaario. Parikymmentä vuotta siihen vielä, niin kirkkoonkuulumisprosentti on jossakin 20 paikkeilla.

Nyt jo kirkollisten vihkimisten osuus on jossakin vähän 50 prosentin yläpuolella kaikista vihkimisistä. Se tarkoittaa, että kirkolliset toimituksetkaan eivät enää kiinnosta ihmisiä. Tämä on vakavaa, koska yleisin kirkkoon kuulumisen syy on juuri mahdollisuus osallistua kirkollisiin toimituksiiin.

Kehitys on uskomattoman nopeaa ja kaikkien tulisi nyt oikeasti herätä siihen, mitä on tapahtumassa. Liberaali eetos on tuhoamassa kirkon. Jäsenkadon myötä kirkon rahat tulevat loppumaan. Rahat menevät joka tapauksessa lähetysjärjestöiltä ja herätysliikkeiltä, kun kirkolla tulee hankaluuksia pyörittää omaakin toimintaansa. Niinpä konservatiivien kannattaa rohkeasti rakennella jo omia kirkosta erillisiä rakenteita, jotta kirkon romahtaessa ei mennä uppoavan laivan mukana.

Kirkon on vallannut uusi uskonto ja liberaali löpinä. Mitä kauemmaksi alkuperäisestä kristinuskosta mennään, sitä epäkiinnostavammaksi kirkko tulee ja sitä enemmän sieltä väki lähtee kävelemään. Ihmiset tajuavat sen, että tyhjää saa tilaamattakin.

Maailmalla yleispätevä sääntö on, että liberaalit kirkot menettävät jäseniään ja konservatiiviset eivät. Tämä tulisi piispojen ja kirkon päättäjien tajuta. Kirkkoa on reformoitava rankasti. On luovuttava post-modernista ja liberaalista hybriksestä ja palattava lähteille: Ad fontes - Raamattuun ja tunnustukseen. Sieltä voidaan vielä ammentaa kristinuskoa, joka kiinnostaa nykyihmistä ja antaa vastauksia hänen kysymyksiinsä ja ongelmiinsa.

Jos mitään ei tehdä, on vaarana, että vuosisadassa menetetään koko kristinusko Suomesta. Herra armahda!

Linkkejä:

http://evl.fi/EVLUutiset.nsf/Documents/DB08A8998A73EB9DC225780F0032CCAF/$file/Kirkon%20j%C3%A4senkehitys%202010.pdf

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp?open&cid=Content3D45B8

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirkosta_eroaminen_Suomessa

Kommentit

Suositut tekstit